Få styr på din vrede - og gør den konstruktiv

Bliver du altid meget vred, som en trold af en æske? Eller vender du det hele indad og lader som ingenting?

Der er mange måder at blive vred på. Vrede er en af de grundlæggende menneskelige følelser – og helt naturlig.

Derfor er det også vigtigt for mig at slå fast: at få styr på sin vrede er IKKE at undertrykke den.

Det interessante er her:

HVORDAN DU HANDLER PÅ DIN VREDE …

  • Hvorfor kunne jeg nu igen ikke styre mig? – du ser tit rødt og råber op, men skammer dig bagefter …
  • Hvorfor sagde jeg ikke fra? – du reagerer ikke, men går i timevis og tænker over, hvad du kunne have sagt eller gjort …

Hvis din vrede ikke virker forløsende, så er der god grund til at kigge den nærmere efter i sømmene.  Kammer det hele over for dig, så er din vrede ukonstruktiv. Du bliver ikke taget alvorligt, og du opnår ingen dialog. Hvis du er typen, der ikke får sat ord på din vrede, så bruger du alt for meget energi på at ruge over tingene bagefter. Måske går din vrede ud over nogle andre i stedet for, og det var jo slet ikke meningen …

For at forstå det bedre, så lad os kigge lidt på:

HVORFOR DU BLI’R VRED …

Når du bliver vred, så er det et signal om, at dine grænser er overtrådt. Du føler, at du bliver behandlet uretfærdigt – og det er ofte i sociale situationer. Vreden hjælper dig med at sige til og fra og med at rette op på det, der føles forkert.

Vrede kan være en stor og positiv drivkraft – men kun hvis du lærer at håndtere den rigtigt:

 4 TIPS TIL AT FÅ STYR PÅ DIN VREDE

  • Tal med nogen: kontakt en god ven eller familie og fortæl, hvordan du har det. Det er et vigtigt skridt på vejen, at du indrømmer dine problemer med vrede. Lad være med at bebrejde dig selv, men led efter støtte. Ingen er perfekte!
  • Træk vejret dybt og tæl til ti: prøv at trække vejret dybt ned i maven og tæl til ti, før du reagerer. Det lyder måske banalt, men du lærer dig at tænke dig om og være tålmodig, inden du siger eller gør noget, du fortryder.
  • Luk vreden ud: find et sted, hvor du kan råbe og skrige, alt det du vil. Det er vigtigt, at du får forløst vreden i terapi bruger jeg en skrigepude, som tager det meste af lyden, så dit nervesystem ikke bliver stresset.
  • Dyrk motion: en rask løbetur eller anden motion er en supergod ventil. Du får afreageret og lukket dine følelser ud – og din krop producerer endorfiner, serotonin og dopamin, som får dig til at føle dig godt tilpas – både fysisk og psykisk.


Hvis du ikke synes, mine tips hjælper nok, kan jeg tilbyde terapi, hvor vi sammen dykker dybere ned i problemet og kigger på, hvorfor du bliver vred og reagerer, som du gør. Prøv fx at tænke tilbage på din tidligste oplevelse med vrede. Hvordan blev din vrede modtaget af dem, du var i kontakt med? Havde du brug for forståelse, men fik den ikke? Måske dækker din vrede over noget andet, end du tror? Jeg kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad det er, så du kan handle på det og lære af dine erfaringer.

Bliv ven med din vrede – den rummer god energi, som du kan bruge konstruktivt!

Kontakt mig gerne:

2 + 13 =

Psykoterapeut

Camilla Wisøfeldt

Mobil 40 45 79 70