Kritiserer I hinanden for meget?

”Du kan da heller aldrig finde ud af noget!”

Er det en sætning, du kan genkende? Måske er det endda noget, du selv siger din partner?

Efterhånden som årene går og ens parforhold bliver mere og mere stabilt, så kan det ske, at der sniger sig noget nyt ind. Noget, der ikke var der i begyndelse, hvor man altid så hinanden i det mest romantiske skær.

Man begynder at hakke lidt på hinanden. Kritisere hinanden, brokke sig og måske endda nedgøre den anden foran andre. Måske til at begynde med sagt lidt i sjov, men hen ad vejen bliver det bare den faste udtryksmåde.

TRÆK I BREMSEN
Hvis det er noget, du selv oplever, så er det med at få trukket håndbremsen i en fart. For er der for meget negativ kritik i jeres forhold, kan det være direkte skadeligt for dét, I har sammen.

Lysten til at kritisere hinanden kan stamme fra mange ting, men tit handler det om noget helt andet end dét, der reelt bliver sagt.

Hvis man f.eks. føler sig overset og føler, at man bliver taget for givet af sin partner, så kan det være nærliggende at bruge kritikken til at gøre opmærksom på sig selv. Det ligger så dybt i os: Hvis jeg har det skidt, skal du også have det skidt – for så kan du forstå, hvordan jeg har det.

Det er bare ikke en særlig god måde at gribe det an på. Ja, faktisk kan det gøre det hele meget værre.

Prøv i stedet at komme kritikken og brokkeriet til livs med disse 3 strategier:

1.
Træk kritikken over på din egen banehalvdel. Hvis du er træt af, at din partner aldrig støvsuger, så lad være med bare at kritisere ham/hende for det, men fortæl i stedet, hvordan det får DIG til at føle, når han/hun ikke gør det. F.eks. ”Jeg bliver virkelig ked af det og føler, at de ting, jeg sætter pris på, ikke har nogen vægt, når du bare virker ligeglad med rengøringen”.

2.
Prøv at angribe det negative med en positiv indstilling. Måske er det slet ikke så vigtigt, at der bliver støvsuget lige nu – og hvis det er, så prøv i stedet at anerkende, at din partner synes, det er træls at støvsuge, og så grin sammen over det, og byt evt. opgaver, hvis han/hun måske hellere vil tage opvasken.

3.
Husk at anerkende de ting, I hjælper hinanden med eller gør for hinanden. Sig tak, når der er støvsuget. Vis, at du sætter pris på det.

Hvis vi gør en indsats for at bevare respekten og kærligheden til hinanden – og husker at anerkende og lytte til hinanden – så vil brokkeriet og kritikken som regel forstumme.

 

 

Kontakt mig gerne:

9 + 4 =

Psykoterapeut

Camilla Wisøfeldt

Mobil 40 45 79 70