SIG FRA! – Drop flinkeskolen og stå ved dig selv


Siger du ja til alt for meget, og glemmer du at mærke efter, hvad DU egentlig har lyst til?

Så er du ligesom mange af dine medsøstre: elev i flinkeskolen, hvor du tænker på alle andre end dig selv og sjældent siger nej uden at undskylde bagefter. Du er altid glad og smilende, altid sød og flink, og du står altid klar med en hjælpende hånd.

Det er jo ikke fordi, der er noget galt i, at du gerne vil være et høfligt og hjælpsomt menneske. Men det bliver et problem, hvis du gang på gang vælger at overhøre den lille stemme inde i dig selv, der meget gerne vil have dig til at sige NEJ. For egentlig orker du slet ikke at bage den kage til forældremødet, og egentlig vil du helst være fri for at fejre din runde fødselsdag med en kæmpe fest for hele familien …

Så hvorfor er det så svært at sige fra?                       

BARNDOMMENS VANER OG MØNSTRE

Mange af os er opdraget til at være pæne og pligtopfyldende. Måske gik dine forældre meget op i, at du opførte dig ordentligt. Og måske opdagede du tidligt, at du fik ros og anerkendelse, når du hjalp til derhjemme. De gamle vaner og mønstre er fulgt med ind i dit voksenliv. Du er blevet for afhængig af andres mening om dig – du vil helst ikke gøre nogen kede af det eller vrede. Som konsekvens har du helt glemt at mærke dine egne grænser og behov …

Det er ikke nogen let kunst at sige fra, men du kan heldigvis sagtens lære det:

4 TIPSSIG NEJ MED GOD SAMVITTIGHED

  • Kend dine grænser: hvis du skal være helt ærlig, så kender du sikkert godt dine grænser. Selvom du har valgt at ignorere dem gennem længere tid, så ved du alligevel, hvad der gør dig glad eller sur – og hvad du ikke har lyst til. Tænk godt efter og prøv så at respektere dine grænser, næste gang du kommer ud i en situation, hvor de bliver udfordret.
  • Svar ærligt: Når du siger nej, så stå ved det! Vær ærlig over for dig selv og lad være med at gentænke dit svar og hele tiden overveje, om du nu var for egoistisk. Du skylder ikke nogen at komme med alle mulige forklaringer for dit nej. Glem hvad andre mennesker mener – det er dig, det handler om.
  • Prøv noget nyt: I stedet for at sige ja til alt, så øv dig i at overlade ansvaret til andre: lad dine kolleger overtage nogle af dine arbejdsopgaver, eller lad dine børn smøre deres egne madpakker. Og bland dig ikke i resultatet 🙂
  • Husk selvrespekten: giv dig selv samme gode behandling, som du giver de mennesker, der betyder allermest i dit liv. Respektér den person du er og acceptér alle dine mange sider – også dem, du normalt ikke har lyst til at kendes ved. Hele pakken er jo DIG, og når du først indser det, er du ikke længere afhængig af andres anerkendelse.

Hvis maven siger nej, er det også svaret, der skal komme ud af din mund. Når du først mestrer det, vil du opleve en dejlig balance og ro – for du er go’ nok, som du er!

Kontakt mig gerne:

2 + 4 =

Psykoterapeut

Camilla Wisøfeldt

Mobil 40 45 79 70